Al vroeg op school leren we keuzes te maken, althans de vraag wat ik later wilde worden werd al in de kleuterklas gevraagd.
Het is ook echt een rode draad in je school periode, wat wil je later worden? Welke school moet je kiezen na de basisschool en wat voor beroep wil je uitoefenen. Een keuze die je vind ik eigenlijk al veel te vroeg moet maken.
Toen ik kleuter was wilde ik zeemeermin worden, ik had een enorme fascinatie voor de onderwater wereld. Nog steeds overigens!
Ook heb ik een periode juf en later ook kapster willen worden. Toen het moment daar was en ik daadwerkelijk een keuze moest gaan maken wilde ik iets met (klein)dieren…
De meest logische keuze was daarom ook om naar de landbouwschool te gaan, het tegenwoordige AOC. Maar toen ik vervolgens in het tweede jaar in plaats van de beloofde stage met kleindieren moest gaan stage lopen op een varkensboerderij zakte mijn enthousiasme direct naar 0!
Een stage wat ik namelijk echt niet wilde was op een boerderij. Begrijp me niet verkeerd er is niets mis met een boerderij en als kind heb ik geweldige herinneringen aan de vakanties bij een oom en tante in Drenthe die een prachtige melkveehouderij hadden. Maar om nou zelf echt op een boerderij met koeien en varkens te werken…mwah niet echt mijn ding!
Mijn enthousiasme zakte werkelijk naar zo’n dieptepunt dat ik zelfs besloot van school te gaan….. Dan maar iets met detailhandel, een nieuwe opleiding. Heel breed opgezet dus van alles wat. Superleuke opleiding die ik met gemak en plezier afrondde maar daarna kwam de keuze weer. Wederom de vraag wat wil je later worden, welke vervolgopleiding moet er gekozen worden. Onmogelijke keuze! Voor mij althans, want ik vond zoveel leuk!
Het werd een opleiding richting detailhandel, design en ontwerp. Hoewel ik de opleiding niet afmaakte heeft het ergens denk ik wel de basis gelegd voor veel dingen daarna.
Ik heb er moeite mee dat we in onze samenleving zo duidelijk moeten kiezen voor de richting die we op willen. Waarom niet lekker experimenteren? Ik denk dat je vooral ook moet kijken naar wat iemand zijn interesse gebieden zijn, iemand zijn kwaliteiten en daar flexibeler mee om kunnen gaan.
Natuurlijk kan je altijd nog jezelf omscholen (ook zo’n stom woord, alsof je het andere dan niet meer kan of mag doen) en ben je vrij om dat te doen wat je wilt doen.
Kijk naar wat ik voor mezelf heb gedaan. Hoewel mensen het soms ook lastig vinden te volgen 😉 Maar dat is ook meteen een teken aan de wand van hoe er vaak gedacht word!
Kan je het ene dan niet combineren met het andere?
Ik ben interieurontwerper en productdesigner maar ik ben ook paardrijinstructrice (dat was ik eigenlijk zelfs eerder), ik ben daarnaast gespecialiseerd in paardrijden voor mensen met een beperking en kinderen met gedrag en/of contact stoornissen. Ik help andere ondernemers doormiddel van brainstormsessies op het strand en ik doe daarnaast ook aan netwerkmarketing en werk met de beste health en beauty producten. Ook volg ik daarbij nog de opleiding Ayurveda en ga ik dit najaar starten met de opleiding natuurvoeding adviseur.
Beetje Crazy eigenlijk als ik het zo opsom. Allemaal totaal verschillende dingen, ze hebben echter wel een belangrijke overeenkomst en dat is dat ik in alle bijzonder geïnteresseerd en gepassioneerd ben. Geen specialisatie dus voor mij! Alhoewel ik in alle activiteiten bijzonder gespecialiseerd en gepassioneerd ben!
Een heel verhaal inmiddels en mijn boodschap is dus eigenlijk dat je jezelf niet moet laten beperken tot de keuzes die je al vroeg moet maken. Volg gewoon je hart en doe wat je leuk vind. Ik ben er serieus van overtuigd dat als je interesse en passie combineert daar hele leuke dingen uit voort kunnen komen. De meeste mensen werken zo’n 50 jaar van hun leven, zorg dus dat dat werk je gelukkig maakt en je er energie van krijgt. En wil je meerdere verschillende dingen doen? Gewoon doen!