);

Heb jij al eens gehoord van je lymfestelsel?

Heb jij al eens gehoord van je lymfestelsel? En weet je hoe je het gezond kunt houden en waarom dat zo belangrijk is? 

Een overbelast lymfesysteem kan allerlei klachten veroorzaken, voedselovergevoeligheden, frequente verkoudheids- en griepinfecties, gewrichtspijn, hoofdpijn, menstruatiekrampen, artritis, sinusitis, verlies van eetlust, brandend maagzuur, constipatie, opgezwollen buik, darmklachten, vermoeidheid, depressie, acne, gewichtstoename, cellulite en nog veel meer! 

Je lymfevatenstelsel is net als je bloedvatenstelsel een systeem van grotere en kleinere vaten en vaatjes door het hele lichaam, waarin zich een het lymfevocht bevind. Het is een enorm uitgebreid systeem: het lymfestelsel is zelfs twee keer zo groot is als je bloedvatenstelsel! Als je al je lymfevaten achter elkaar zou plakken zou je maar liefst 200.000 km krijgen! Het lymfevocht vervoert ook stoffen, net als je bloedvaten. Dit zijn echter geen voedingsstoffen die naar de cellen en weefsels toegebracht worden. Het gaat hier juist om het vervoeren en verwerken van afvalstoffen van beschadigde lichaamscellen, ongunstige indringers en ziekteverwekkers/ Deze worden door de lymfe worden opgenomen, onschadelijk gemaakt en afgevoerd. 

Je lymfestelsel werkt dus als een filter en is de belangrijkste reinigingsdienst van je lichaam!

Je bent wat je eet. Dat kan een verontrustende gedachte zijn als je alle chemicaliën in beschouwing neemt die worden gebruikt in ons dagelijkse voedsel en vergeet ook niet dat je huid ook alle chemicaliën absorbeert uit cosmetica, deodorant, etc! 

Het lymfatische systeem is een netwerk van knooppunten, klieren en vaten die ervan uitgaan dat de spierbeweging goed verloopt en vloeit. In tegenstelling tot onze bloedsomloop, heeft het lymfestelsel geen pomp om vloeistof te verplaatsen. Bij te weinig beweging, stress of andere oorzaken kan je lymfvatenstelsel ‘verstopt’ raken. De afvalstoffen worden dan niet goed meer uit je lichaam vervoerd.

Het lymfestelsel zal opzwellen en het vocht vasthouden in het hele lichaam dit noemen we een lymfatische verstopping. 

Iedereen die een voeding of detox programma heeft gevolgd, weet dat wanneer je heel gezond gaat eten met veel verse groenten en geen rommel, je als eerste minstens 3 tot 4 kilo water verliest. Dit is de ophoping van vocht uit je lymfevatenstelsel!

Als deze lymfatische verstopping langdurig is, zullen parasieten en andere ziekteverwekkers toegang krijgen omdat je lichaam hier zich dan niet meer goed tegen kan weren. Een lekkende darm zet ook het lymfatische systeem ‘uit’. Dit wordt veroorzaakt door chronische constipatie, een slecht dieet en/of parasieten die ervoor zorgen dat afval uit je darmen ontsnapt en in lichaamsweefsels terechtkomt waar het niet hoort: na verloop van tijd kan dit resulteren in auto-immuunziekten zoals fibromyalgie, chronische vermoeidheid, enz.

Een goed voedingsprogramma of detox kan helpen – zie het als een onderhoudsbeurt die je jezelf minstens twee keer per jaar cadeau mag geven. Er zijn ook specifieke voedingstoffen en kruiden die helpen bij het reinigen en ondersteunen van het lymfestelsel.

De beste oefening om het lymfesysteem te legen is door op een trampoline te springen. Omdat het lymfesysteem een reeks kleppen en kanalen heeft zonder pomp, versnelt de beweging van op en neer springen op een trampoline de stroom van het lymfevocht door het systeem en uit het lichaam. Heb je geen trampoline? Dan is touwtjespringen ook een goede optie.

Stem daarnaast je voeding af door echt voedsel te eten met veel verse groenten. Vermijd voeding waarvoor je allergisch of gevoelig voor bent. Glutenvrij voor een korte periode kan het lymfesysteem ook helpen. Drink ook veel zuiver water (dus geen kraanwater maar bijvoorbeeld Spa blauw of gefilterd water). Omdat je lichaam aan het werk wordt gezet om gifstoffen kwijt te raken die opgeslagen zitten in je lymfe kan het zijn dat je wat ontwenningsverschijnselen ervaart. Dat kan misschien even pittig zijn, maar wanneer je hier doorheen bent, zal je een wereld van verschil merken!

Er zijn een aantal dingen die ik dagelijks doe om mijn lymfvatenstelsel optimaal te ondersteunen.

Ik start onder andere iedere ochtend met het droogborstelen van mijn huid. Er zijn zoveel voordelen van het droogborstelen van de huid. Het stimuleert je lymfesysteem, exfolieert je huid, verhoogt de bloedsomloop, vermindert cellulitis en verbetert je spijsvertering en nierfunctie!

Veel natuurgeneeskundige artsen adviseren droogborstelen omdat het masseren van de lymfeklieren het lichaam helpt overtollig water en gifstoffen kwijt te raken.

Borstel altijd naar je hart, wat het beste is voor de bloedsomloop en je lymfestelsel. Je kunt je hele lichaam (inclusief de voetzolen) borstelen. Begin bij je voeten en werk via je benen omhoog naar je armen, borst, rug en maag. Vermijd het borstelen van je gezicht, je geslachtsorganen of op andere plaatsen met irritaties of schaafwonden (inclusief spataderen). 

De druk die je uitoefent tijdens het borstelen van je huid moet stevig maar niet pijnlijk zijn. Je huid moet roze zijn na een sessie (niet rood of geïrriteerd) en je kunt zo lang (of zo weinig) borstelen als je wilt. Een gemiddelde droge borstelsessie kan tussen de twee en twintig minuten duren. 

Ik kende het gebruik al een tijdje, het is ook een veel voorgeschreven advies binnen de Ayurveda. Zelf ben ik hier echter sinds 6 weken nu echt dagelijks structureel mee bezig, en ik kan zelf al echt een groot verschil merken. Allereerst voelt het droogborstelen voor mijn huid heel erg goed. Het werkt ontspannend en geeft tegelijkertijd energie. Mijn huid is zachter en minder droog en ik heb het idee dat mijn cellulitis wekelijks minder word. Met dat laatste speelt voeding natuurlijk ook een heel belangrijke rol. 

Er zijn verschillende signalen dat lymfevloeistof niet effectief beweegt en dat gifstoffen zich in je lichaam opbouwen:

 • Opgeblazen gevoel
 • Zwelling in je vingers / ringen zitten strakker
 • Mistig hoofd (brainfog)
 • Spijsverteringsproblemen
 • Parasieten
 • Depressie
 • Sinusinfecties
 • Huidproblemen / droge en of jeukende huid
 • Vergrootte lymfeklieren
 • Chronische vermoeidheid
 • Ziek of stijf gevoel wanneer je ’s ochtends wakker wordt
 • Onverklaarbare blessures
 • Overgewicht
 • Koude handen en voeten
 • Constipatie
 • Verergerde allergieën- Voedselgevoeligheden
 • Verhoogde verkoudheid en griep

Een gerichte reiniging kan helpen om deze problemen op te lossen!

Bovenstaande tips zijn een heel goed begin om mee te starten!

Komende weken ga ik zelf echter nog een stapje verder. Hoewel vorige week mijn lymfestelsel nog doorgemeten is tijdens een nieuwe bodyscan en de resultaten na 6 weken echt al heel positief zijn. Wil ik mijn lichaam nog een extra boost geven door een Lymfe detox te gaan doen op basis van het regelmatig nemen van een detoxbad met onder andere magnesium en etherische oliën. Ik ben gewoon heel nieuwsgierig wat mij dat eventueel nog extra gaat brengen en zal dit uiteraard ook gaan delen.

Wil je zelf alvast aan de slag om je Lymfestelsel te ondersteunen dan kan je alvast beginnen met de volgende tips:

 • Drink dagelijks minimaal 2,5 liter zuiver water (koop een mooie fles dat maakt het echt makkelijker, ik heb de flessen van EQUA, deze zijn van glas dus als je ze in een warme auto hebt liggen komen er geen chemicaliën vrij door de zon!)
 • Drink Chinese groene thee! Supergezond en het helpt heel goed bij het afvoeren van afvalstoffen.
 • Eet puur, vers en zoveel mogelijk biologisch! Dus geen kant en klaar, vermijd E nummers en toegevoegde suikers!
 • Ga trampoline of touwtjespringen (is dat niet mogelijk ga dan in ieder geval bewegen! Mijn trampoline komt van Flexbounce)
 • Droogborstelen van je huid. De keuze qua borstels is reuze, maar kies hiervoor ook weer voor een natuurlijke variant.
 • Breng een bezoekje aan de Sauna.
 • Masseer je huid na het douchen met een pure natuurlijke oliën.
 • Het C9 programma is ideaal voor het ontdoen van afvalstoffen in je lichaam!
 • Als alternatief op de C9 kan je ook minimaal een maand lang dagelijks 100ml pure Aloë Vera drinken.
 • Kijk eens kritisch naar je cosmetica! Gebruik een natuurlijke deodorant, minerale make-up en troepvrije crèmes en dergelijke! Je huid werkt als een spons, houd daar dus rekening mee want al die chemicaliën moeten weer afgevoerd worden door je raad het al; je lymfvatenstelsel! Een heel fijn troepvrij make-up merk is Nonon!

Over een paar weken zal ik mijn ervaring met de detoxbaden met jullie delen. Ik ben zelf ook super benieuwd en heb er zin in!

Share:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?