);

Over gewicht

Onlangs sprak ik met een lieve goede kennis van mij. We hadden elkaar al in tijden niet meer gesproken en het merendeel van het gesprek ging dan ook over alle veranderingen die we de afgelopen jaren hadden doorgemaakt en de persoonlijke ontwikkeling daarbij.

Net als mij heeft hij ook het nodige meegemaakt. Dat raakt me altijd enorm want in potentie is hij zo’n mooie man die ook echt het verschil kan maken en maakt voor zoveel mensen. Hij is open sociaal, heeft een schat aan ervaring en is een echte ondernemer met het hart op de goede plek.

Maar oh wat is hij hard voor zichzelf. Hoe kan het toch dat je zelf soms zo’n ander beeld van jezelf hebt dan wat de werkelijkheid is.

Waar we ook over spraken was (over)gewicht. Dat mensen zo snel oordelen over mensen met een in hun ogen te zwaar gewicht. Dit terwijl je de persoon in kwestie en hun achtergrond soms niet eens kent. Wat zijn wij mensen soms goed in het veroordelen van mensen in plaats van ze een hand toe te reiken.

Ik weet ook als geen ander dat het soms echt een struggle kan zijn om op gewicht te blijven, laat staan af te vallen. De laatste jaren kost het mij moeite om er gewicht af te krijgen. Door mijn auto immuun ziekte werkt mijn stofwisseling niet meer optimaal. Voor die tijd werd er juist regelmatig gevraagd of ik niet wat meer moest eten. Ik kon eten wat ik wilde, was super gezond en sportte daarnaast dagelijks enkele uren dus er kwam gewoon niks aan.

Ziekte en 3 kinderen later maakte dat verhaal een beetje anders en veranderde maatje 36/38 in maatje 44/46. Best een fors verschil!

In 2017 lukte het mij om er ruim 15 kilo af te krijgen maar afgelopen jaar door de verhuizing en de emotionele rollercoaster waar ik in zat heb ik alles even gelaten voor wat het was. Ik was er niet content mee maar ik vond het eigenlijk ook wel even prima. Andere zaken hadden gewoon even prioriteit.

Die knop ging echter in december al volledig om. Confession mijn zwakte is Cola! Cola was voor mij dat wat voor anderen soms koffie is, een energie booster bij vermoeidheid. Echter raak je dan in zo’n vicieuze cirkel want door het drinken van al die suikers raak je alleen maar meer vermoeid. In december ging dus echt de knop om, ik dronk al in tijden niet veel cola meer maar vanaf dat moment helemaal niks meer.

Ook ben ik me meer en meer gaan verdiepen in de verschillende voeding. Geloof me, we aten al heel gezond en tot verbazing van sommigen hebben we niet eens suiker in huis. Maar niet alle voeding is geschikt voor ieder type mens.

Ik ben me daarom gaan verdiepen in de Ayurveda en werkelijk, er gaat een wereld voor mij open.

Je bent niet wat je eet, je bent wat je verbrand! En als je lichaam niet de voor jou best passende voedingstoffen binnen krijgt verbrand je niet! Bij Ayurveda gaat men ervan uit dat ieder mens/lichaam andere behoeften heeft en je daar je voedingspatroon op aan moet passen. Super interessant, ik vond het zelf zo interessant dat ik maar een opleiding gestart ben.

Want ergens was daar al die overtuiging dat niet altijd alles voor iedereen hetzelfde werkt. Natuurlijk krijg je met ieder voedingsprogramma wel de eerste kilo’s weg en kan dat een fijne start zijn maar er moet veel meer naar de lange termijn gekeken worden, wat past bij jouw verbranding, wat is er persoonlijk nodig voor jou en wat is er uit balans waardoor de verbranding niet goed werkt? En hoe kan je het voor jezelf zo inrichten dat het ook leuk is en blijft!

En dan natuurlijk de belangrijkste vraag, wat is jouw ideale gewicht? En ook dat is persoonlijk. Ik wil in ieder geval weer terug naar maatje 38, dat is mijn persoonlijke doel omdat ik mijzelf daar het beste bij voel.

Maar dat doel kan voor iemand anders wel volledig anders zijn. Uiteraard gaat het erom waar jij jezelf lekker bij voelt, daar hoeft iemand anders geen oordeel over te hebben!

Dus om ook nog even terug te komen op mijn doelen voor 2019…

Is een van die doelen dus om weer op mijn persoonlijke ideale gewicht te komen. Wat ik daarvoor nu doe? De voor mij juiste voeding eten die zorgt voor optimale verbranding, de juiste supplementen die mij ondersteunen met mijn gezondheid en ik ben daarnaast minimaal 5 dagen per week in de sportschool te vinden.

Share:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


Zoek je iets?